Net als een lekker bakkie koffie of thee als gewoonte drinken, zo wordt ruimte maken EN behouden gedurende het opruimproces vanzelf een gewoonte. Zeker als je eenmaal doorhebt wat je valkuilen zijn.

Wanneer alles een vaste plek heeft, hoef je nooit meer op te ruimen

Veel mensen hebben teveel (ongebruikte) spullen in de kasten liggen waardoor hun mooie en dagelijkse spullen rondslingeren. Bizar eigenlijk. Doordat je niet precies weet wie je NU bent en wat je NU wilt, staat al het oude spul uit het verleden als een muur om je heen. Je kunt door de bomen het bos niet meer zien. Daardoor denk je in schaarste en niet in vertrouwen. Want echt, je hebt genoeg. sterker nog; je hebt meeeeeer dan genoeg! Je weet het alleen zelf nog niet omdat je half in het verleden en half in het nu staat. Dat maakt opruimen een vreselijk moeilijke klus!

Waar te beginnen? Wat wil je bereiken?

Die 2 vragen zorgen OF voor uitstel OF voor een jaarlijkse ‘schoonmaak’; een halfbakken, ongestructureerde actie die je tijdelijk een beetje ruimte oplevert en het jaar erop is het weer hetzelfde liedje. Dit is een vermoeiend en tijdrovend cirkeltje waarin je eeuwig kunt blijven ronddraaien.

Je spullen houden je letterlijk tegen om vrij te zijn. Ze kosten tijd (zoeken naar spullen), geld (ja, voor elke plank in huis betaal je een stukje hypotheek/huur!) en energie (je wordt elke dag geconfronteerd met je overbodige meuk wat niet goed is voor je positieve energie en zelfbeeld).

Ik wil je graag helpen om daaruit te breken. Het leven zal steeds nieuwe dingen/spullen/uitdagingen met zich meebrengen en alles verandert continue dus opruimen zal nooit een eenmalig iets zijn. Met mijn hulp zal het alleen nooit meer als opruimen voelen maar als een ‘Way of life’. We komen er samen achter wat je valkuilen zijn en daardoor bent je bewust van wat je wilt en maak je keuzes.

Als je eenmaal doorhebt hoe fijn loslaten is, zul je niet meer de behoefte voelen om nog aan overbodige dingen vast te houden.

Je gaat je huis bewaken zodat er niets meer in komt wat je niet wilt. Zo blijf je altijd scherp en loopt je huis niet weer opnieuw vol. Je leefruimte heeft de prioriteit.

Tip om troep uit je huis te weren:

Vertel je omgeving dat je aan het opruimen bent want;

A. Je inspireert ze wellicht

B. Je kunt ze sturen zodat ze geen ongevraagde, goedbedoelde cadeaus/spullen aan je geven

C. Je kunt ze vragen om belevingen i.p.v. cadeaus. Genieten i.p.v. bezitten. Win-win voor beide partijen en wetenschappelijk is ook bewezen dat belevingen de belangrijkste dingen zijn in het leven. The best things in life aren’t things!

D. Het is de ultieme test of je opgewassen bent tegen hun angsten en bewaardrang. Sta je sterk in je schoenen? Want… jouw opruimproces kan jaloezie en afkeuring oproepen omdat mensen (nog) niet op hetzelfde punt zijn waar jij wel bent/naartoe werkt.

Doordat je jezelf goed leert kennen door het opruimen, is het een feest om een simpel leven in stand te houden en je te omringen met spullen waar je blij van wordt! Dan ga jij stralen en daarmee maak je ook je omgeving en de wereld weer wat mooier!

Help mij uit mijn vicieuze cirkel!