Kan het nog een 2e/3e/4e leven krijgen? Ja?

Verkoop het op marktplaats of aan een tweedehandswinkel of geef het weg aan de kringloop (mijn favoriet: Wawollie) of aan iemand van wie je 100% zeker weet dat die het graag wilt (pas op dat je niet een ander met jouw ‘probleem’ opzadelt).

Is het helemaal op, waardeloos of stuk?

Laat het repareren of breng het naar een afvalscheidingsstation zodat ze jouw afgedankte rommel kunnen recyclen.

En dan is het grote moment daar! Zodra je flink hebt opgeruimd, zal je merken dat je minder behoefte hebt om te ‘kopen’. Je vraagt jezelf wel 2 of 3 keer af of je het wel ECHT nodig hebt voordat je het koopt. En daar wordt niet alleen je portemonnee blij van, ook het milieu. Dit is duurzaam to the max! En denk voordat je het koopt ook aan de tijd die het je scheelt om niet weer allerlei troep uit te moeten zoeken/op te ruimen omdat je het niet gebruikt zodat je niet weer in dezelfde situatie komt als hiervoor.

Een ander blij maken, maakt ook jezelf blij!

Mijn ervaring

Op een bepaald moment ervoer ik meer plezier in dingen weggeven of verkopen zodat ik zeker wist dat het gebruikt zou worden dan dat ik het nog jaren zou opslaan. Van opslag wordt niets mooier. Spullen moeten gebruikt worden, kleren moeten gedragen worden, kasten moeten gebruiksvoorwerpen herbergen en zijn geen opslagplaatsen. Zolders en ‘rommelkamers’ (het woord alleen al…) kunnen waardevolle leefruimtes zijn. Zelfs de mooiste spullen van grote financiële waarde bracht ik naar de kringloop. Hoe leuk als iemand zo’n ‘vondst’ doet! Die gedachte alleen al maakte mij heel blij! Ook heb ik veel via Marktplaats verkocht. Zo kregen mijn zorgvuldig aangeschafte spullen die niet meer in mijn huidige leven pasten, een nieuw ‘baasje’ en ik kreeg een leuke vergoeding.

Laatste tip: koester je mooie kleren, draag ze en repareer ze indien nodig!

Je draagt maar 20% van je kledingkast OMG, zo weinig? Ik heb nu zelf nog krap 25% over. Dat is dus meeeer dan genoeg. Het was wel eng om afscheid te nemen van zoveel goede en mooie kleding maar ik heb geen seconde spijt. Ik vind het fijn dat een ander er nu plezier van heeft en ik ben blij met de ruimte. Ook ben ik mij gaan verdiepen in duurzame kleding. Er ging een wereld voor mij open; er zijn heel veel leuke duurzame winkels en merken!

Ik hang nu liever niets aan een kledinghanger tot ik het ultieme heb gevonden dan dat ik iets koop omdat het zo goedkoop is of ‘wel leuk’ is. Want goedkoop in de winkel betekent duurkoop voor het milieu en vaak slechte werkomstandigheden voor de arbeiders!